Blog

Citeşte - Analizează - Decide

Comoda cu 7 sertare?

Comoda a fost inițial o ladă simplă din lemn și a fost una dintre primele piese de mobilier închise care au apărut în case, era un recipient dreptunghiular, uneori cu decorațiuni prețioase, care era folosit pentru păstrarea obiectelor de valoare și devenea un cufăr în timpul călătoriilor și mutărilor.

În secolul al XVII-lea, odată cu îmbunătățirea tehnicilor de tâmplărie, cufărul a început să se îmbogățească cu 3-4 sertare în partea inferioară; astfel s-a născut comoda, care a devenit unul dintre cele mai comune obiecte de mobilier din istorie.

Denumirea provine din limba franceză: la commode ,  la începutul secolului al XVIII-lea , tocmai pentru a evedenţia în nume confortul acestei piese de mobilier: mai practic decât o ladă și mai puțin voluminoasă decât un dulap, și-a găsit locul și utilitatea în orice tip de casă. A fost concepută pentru a fi mutată cu ușurință, exact așa cum dictează cuvântul „mobila”- care derivă din latinescul mobilia, care înseamnă „bunurile mutabile” și, prin urmare, are dimensiuni reduse și poate fi plasată în orice colț al camerei fără a interfera cu restul mobilierului.

Comoda cu sertare este o piesă de mobilier nu foarte mare,  înălțimea ei nu este niciodată de natură să acopere decorul pereților, care rămân într-adevăr clar vizibili, spre deosebire de alt mobilier cu aceeași funcție, cum ar fi dulapul, și pentru această caracteristică a fost foarte apreciată de-a lungul secolelor. În secolul al XVII-lea casele tipice erau mult mai puțin mobilate decât casele în care trăim astăzi. Mobilierul folosit era dulapul, bufetul, cufărul şi masa – care era montată şi demontată cu uşurinţă. Patul era aşezat lăngă vatră şi adunat dimineaţa. Viaţa era mai puţin stabilă decât în zilele noastre, iar mobilierul era conceput astfel încât să fie uşor de transportat. Abia în Renaștere gustul pentru mobilarea casei s-a răspândit pentru prima dată, iar în secolul al XVIII-lea comoda cu sertare a devenit îngustă și grațioasă, pentru a reflecta moda vremii. Comoda cu sertare devine o piesă de mobilier intimă și funcțională; de obicei, era așezată în dormitor și era combinată cu două noptiere în acelaşi stil. În această epocă se folosește blatul din marmură, care îi conferă un aer prețios și elegant și este adesea împodobită de o oglindă înrămată.

Cufăr pentru bijuterii al lui Sithathoryunet; 1887–1813 î.Hr.; Abanos, fildeș, aur, carneol, faianță albastră și argint; înălțime: 36,7 cm; Muzeul Metropolitan de Artă
Cufăr pe care e reprezentat un sacrificiu al lui Jupiter; secolul I d.Hr.; Lemn, fier și bronz; din Pompei; Muzeul Arheologic Național din Napoli (Napoli, Italia)
Comodă franceză rococo; de Gilles Joubert; circa 1735; Stejar și nuc, furniruite cu lemn de lalea, abanos, și alte tipuri de lemn, cu ornamente de bronz aurit și un blat de marmură imitativă; Muzeul de Arte Frumoase din Boston (SUA)

“Le semainier”    –  comoda cu şapte sertare, este o piesă de mobilier care a apărut în jurul anului 1750, în perioada lui Ludovic al XV-lea, (stilul este recunoscut pentru rafinamentul formelor şi decorurilor, prin jocul liniilor elegante ale decoraţiunilor) este destinată în principal doamnelor din înalta nobilime franceză, căte un sertar aferent fiecărei zi din săptămână, pentru depozitarea lenjeriei curate pentru ziua respectivă.

Comoda cu şapte sertare a dăinuit peste timp şi este o piesă de mobilier foarte utilă inclusiv în modernitate, îmbunătaţind semnificativ organizarea şi păstrarea în ordine lucrurilor noastre.

Comoda realizata in stil Ludovic XV de la sfarsitul secolului XIX
Comoda cu sertare realizata din toulipier, si blat din marmura, intre anii 1750-1775
Comoda cu sertare realizata din lemn de trandafir, semnata de Jean-François Dubut in secolul XVII

Unde amplasăm comoda cu sertare?

În dormitor – indiferent dacă avem spaţiu suficient pentru dressing sau dulap, comoda cu sertare poate avea multiple întrebuinţări şi pe lăngă utilitate poate fi o piesă de design care să se distingă prin formă sau finisaj.  Obiecte de păstrat în comoda cu sertare din dormitor: curele, cravate, ceasuri, bijuterii, eşarfe, accesorii vestimentare, ochelari de soare, etc. Evident, lenjerie intimă, prosoape sau orice lucruri pe care le folosim frecvent şi preferăm să le depozităm în dormitor.

În living –  chiar dacă este foarte în trend amplasarea televizorului pe perete, în spaţiul care rămâne liber pe perete se poate configura o comodă cu sertare unde se pot depozita numeroase obiecte pe care dorim să le avem la îndemână în zona de living, chiar şi un bar discret. Obiecte de păstrat in comoda cu sertare din living: albume foto, accesorii pe care le utilizăm ocazional, CD-uri, obiecte mărunte pe care nu le dorim la vedere, sau în cazul în care este configurată ca şi bar, sertare pentru pahare, sticle, etc.

Comoda cu sertare este ideală în hol, birou, dinning si camera copiilor, este cea mai versatilă şi utilă piesă de mobilier, care nu trebuie să lipsească din nicio casă.

Comoda cu sertare clasica
Comoda cu sertare alba shabby chic
Comoda cu sertare contemporana, picioare metalice
comoda cu sertare moderna din lemn masiv
comoda cu sertare din mdf furniruit
comoda cu sertare moderna din mdf vopsit

Decideţi înţelept modelul de comodă, în funcţie de nevoile dumneavoastră, sigur vă veţi bucura din plin că aţi ales acest obiect de mobilier, atât de încărcat de istorie şi atât de practic.

Trimite cerere de ofertă. Click aici.